Ben jij naast de ideale sollicitant ook de ideale collega?
Na weken, maanden en misschien zelfs jaren van solliciteren mag je eindelijk aantreden bij je nieuwe werkgever. Hoe vervelend het ook klinkt: het behouden van je baan is soms net zo moeilijk als het vinden ervan. Daarom geef ik je een aantal tips mee zodat je ongeschonden je proeftijd doorkomt.
DeWat is 'normaal doen' op de werkvloer? Het begint met de basis: het heet niet voor niets werk. Dus je komt om te werken. Zorg ervoor dat je op tijd bent en niet standaard een minuut te laat, om vijf minuten voor tijd weer te vertrekken. Dat gaat opvallen.
Besteed je tijd aan het bereiken van resultaten. Facebook checken doe je dus maar thuis. Een ander bekend euvel is het dragen van koptelefoontjes. Die draag je maar in de trein of in de sportschool maar niet op je nieuwe werkplek, zeker niet in je eerste kwartaal. Op je werk luister, observeer en leer je.
Gebruik de eerste maanden al je zintuigen. Luister hoe, wat, waar en wanneer je collega's praten. Waar hebben ze het over en waarover juist niet? Je hoeft geen exacte kopie van je collega's te worden, maar voel wel aan wat er kan en wat niet. Hetzelfde geldt voor kleding en parfum. Observeer eens wie er op je nieuwe werk goed in de groep ligt en kijk hoe dat komt. Kijk ook naar de buitenbeentjes: waarom staan zij waar ze staan? Doe er je voordeel mee.
ZEKER IN JE PROEFTIJD BESTAAT ER NIET ZOIETS ALS 'VERVELEND WERK'.
Haal niet alleen de krenten uit de pap. Ook de admi - nistratie moet gedaan worden. Die lastige klant verdient ook wat aandacht. Zeker in de eerste maanden bestaat er geen 'vervelend werk'. Ga dus geen werk uit de weg. Je doet wat er moet gebeuren. De beste nieuwe collega wordt getypeerd door zijn werk, niet door zijn grapjes.
Je eerste dag is eng. Je collega's voor het eerst ontmoeten is eng. Je nieuwe klanten leren kennen is eng. Eigenlijk is alles in het begin onwennig. Maar je zult al die nieuwe dingen moeten overwinnen om echt te slagen. Durf in contact te treden met je nieuwe collega's en klanten. Bellen is altijd beter dan mailen, zeker in je beginperiode. Durf te doen, durf te bellen en durf contact te leggen met nieuwe mensen. Verstop je niet, maar durf jezelf te zijn. Hoe eng dat soms ook is.
Ik daag je uit om echt contact te maken met je collega's en je klanten. Ga eens ergens anders zitten tijdens de lunch. Bel eens met je nieuwe klant om je voor te stellen. Ga mee een rondje lopen als je collega's dat ook doen. Durf contact te leggen.
Werk is soms niet leuk: je hebt drie deadlines, je baas is chagrijnig, je colle - ga's zijn vervelend en het openbaar vervoer zit ook nog eens tegen. Toch zijn dit de momenten om op de werkvloer het verschil te maken.
Dus, ook in mindere tijden: geef gas en laat je zien dat je er bent. Zoek de po - sitivo's op de afdeling op. Blijf lachen en accepteer dat werken niet altijd leuk is. Toon karakter, juist als het even tegenzit. Laat een vervelende dag van je af glijden. Morgen is er weer een nieuwe.
Wees collegiaal en voel de 'sfeer' op de afdeling aan. Maak grapjes als je aanvoelt dat dat kan en blijf stil als de situatie daarom vraagt. Laat niet altijd een ander het cadeau voor een jarige collega halen. Wees niet altijd degene die het koffiezetapparaat vies achterlaat. Of de printer zonder papier. Werken doe je samen en daar hoort sociaal gevoel en inlevingsvermogen bij.
Probeer iedere dag iets onbaatzuchtigs te doen. Ben je als eerste binnen, zet dan alvast het vuilnis buiten. Haal even een doekje over het koffiezetapparaat of ruim de vaatwasser uit. Overdrijf niet maar zet, als is het elke dag maar een minuutje, je beste beentje voor. Je nieuwe collega's zullen het zeker opmerken.
LAAT EEN MOEILIJKE DAG VAN JE AFGLIJDEN. MORGEN IS ER WEER EEN NIEUWE.
Afspraak is afspraak. Zorg dat je collega's weten dat ze van je op aankun - nen. Kom je afspraken na, wees op tijd bij meetings, doe je administratie en zorg dat anderen niet constant achter jou moeten aanlopen. Doe je dit niet, dan is dit funest voor de relatie met zowel je collega ́s als je manager.
Maak heldere en haalbare afspraken. Haal je iets niet, signaleer dit dan op tijd en communiceer met degene met wie je de afspraak hebt gemaakt. Blijf communiceren, ook als het even tegenzit.