Jouw verhaal

CV opstellen?

Sollicitatiegesprek voeren?

Maak eerst een helder verhaal.

Kun je ons vertellen wie je bent? Wat je kunt? En wat je wilt?

Deze vragen vormen voor iedere werkgever de kern van de sollicitatie. Simpele vragen op het eerste gezicht, maar toch kan het heel moeilijk zijn om ze te beantwoorden. Logisch ook, want je kunt zovéél vertellen over jezelf. Wat moet je dan kiezen?

Ik help je om stapsgewijs antwoord te geven op deze vragen. Zo leer je om jezelf helder en effectief te presenteren.

Kernvragen

3Eerst weten wat je wilt

We beginnen bij vraag 3. Dat klinkt misschien gek, maar op de andere twee vragen zijn heel veel verschillende antwoorden mogelijk. Die twee vragen kun je veel beter beantwoorden als je weet wat je wilt.

Wat is je sollicitatiedoel?

Zorg ervoor dat je een doel voor ogen hebt: zet een stip aan de horizon. Misschien kom je er onderweg wel achter dat je heel ergens anders naartoe gaat: ook prima. Toch helpt een concreet doel je om in beweging te komen.
Je sollicitatiedoel kan uit een aantal onderdelen bestaan. Je weet vast wel wat voor functie je op het oog hebt. Maar je kunt je doel nog veel specifieker maken. In welke branche wil je werken? In welke regio? Wil je aan de slag als junior, medior of senior? En wat wil je verdienen?

Een voorbeeldantwoord op de vraag 'Wat wil je?

Ik wil hogerop: een managementfunctie bij een groot bouwbedrijf. Ik zoek een werkplek binnen een straal van 25 kilometer van huis. Ook in mijn salaris wil ik een stap omhoog: minimaal 65.000 op jaarbasis met auto.

Weet wat je wilt voordat je vertelt wat je doet.

Als je dit voor jezelf helder maakt, krijg je een beeld van hoe je jezelf kunt presenteren. Kijk eens naar je cv met je sollicitatiedoel in je achterhoofd. Is je cv toegespitst op je doel? Maak je doel zo concreet mogelijk. Daarna is het een kwestie van stoppen met denken en beginnen met doen.

1Wie ben je?

De vraag 'wie ben je?' omvat zóveel dat het heel moeilijk is om er een antwoord op te geven. Want je laat op verschillende plekken verschillende kanten van jezelf zien. Ga maar na:

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wie je bent, hangt af van de situatie en de verwachtingen van anderen. Maar waar we ons hier op richten is de vraag: 'Wie ben jij tijdens een sollicitatietraject?'

Gebruik je sollicitatiedoel om het antwoord te geven

Voor het antwoord gaan we terug naar een eerdere vraag, namelijk 'wat wil je?' Kijk naar wie je bent in relatie tot je sollicitatiedoel. Ligt je doel in het verlengde van je werkervaring of wil je juist een andere kant op? Leg uit waar je kracht ligt, wat voor soort projecten of werk je doet en hoe je in een projectteam stond.

Een voorbeeldantwoord op de vraag 'Wie ben je?'

Ik ben ruim 15 jaar senior werkvoorbereider bij Bouwbedrijf X. Binnen Bouwbedrijf X ben ik de laatste 5 jaar als senior werkvoorbereider betrokken geweest bij grote nieuwbouwprojecten van tussen de 5 en 10 miljoen euro omzet en gaf leiding aan een team van 4 werkvoorbereiders.

Vertel vooral wie je bent en wat je kunt

De vraag 'wat wil je?' is vooral belangrijk voor jezelf. De andere twee vragen zijn belangrijk voor je werkgever. Concentreer je tijdens je sollicitatiegesprek dus op wat je kunt en wie je bent, en minder op wat je wilt. Presenteer jezelf aan de hand van je werkervaring en je opleidingen. Stel jezelf de vraag: wat maakt mij als professional krachtig en uniek?

2Wat kun je?

ls je voor jezelf weet wat je wilt en wie je bent, dan moet je dit ook nog kunnen beargumenteren. Want het is niet zo moeilijk om te zeggen dat je bijvoorbeeld commercieel bent. Het onderbouwen hiervan is vaak moeilijker.

Onderbouwen wie je bent en wat je kunt is de kern van je presentatie van jezelf.

Hoe concreter hoe beter

Dit doe je door het concreet te maken. Vertel bijvoorbeeld over de volgende aspecten van je werkverleden:

Niet vertellen, maar bewijzen

Schrijf aan de hand van deze punten voor jezelf op wat je concreet hebt bereikt voor je werkgever. 'Ik heb een keer een website gebouwd' is niet genoeg. Voor wie heb je dat gedaan? Was het een klant of de eigen organisatie? Wat voor website was dat? Heb je dat alleen of in een team gedaan? Wat was het doel van de website en wat was het resultaat? Tastbare, heldere en vooral concrete antwoorden geven je verhaal echt kracht mee.

Een voorbeeldantwoord op de vraag 'Wat kun je?'

Bij mij huidige werkgever, Bouwbedrijf X, ben ik als senior werkvoorbereider betrokken geweest bij verschillende prestigieuze nieuwbouwprojecten:

Kantoortoren in Rotterdam op A-locatie

in opdracht van Advies­multinational X. Ik was eindverantwoordelijk voor de gehele uitvoering, verdeeld over 4 werkterreinen: fundering, cascobouw, interieurbouw en installaties. De terreinen werd aangestuurd door 4 werkvoorbereiders, die allen onder mijn leiding stonden.

  • Wie ben je op Facebook of Twitter?
  • Wie ben je bij je vrienden?
  • Wie ben je bij je ouders?
  • Wie ben je bij je schoonouders?
  • Wie ben je op je werk?
  • Wie ben je thuis?
Nieuwbouwproject 2

zo ga je verder met je meest aansprekende projecten.

Bereid je voor op doorvragen

Test daarna of je ook een antwoord hebt op doorvragen tijdens een gesprek. Stel je bij elk voorbeeld eens de volgende vragen. Wie, wat, hoeveel en waarom? Weet wat je hebt gedaan. Bedenk waarom je dat hebt gedaan. En als je in een projectteam werkte, weet wat je rol was en wat de andere teamleden deden. Zorg dat je bij ieder project ook kunt vertellen over de omvang ervan en wat het budget was. Zo zorg je ervoor dat je straks overal een antwoord op hebt.

5 tips voor een goed cv