Maak een sollicitatieplan

Positioneer jezelf op de arbeidsmarkt met alle middelen die je hebt

Wat jij kunt leren van het tv-programma 'Ik vertrek'

Ken je het tv-programma 'Ik vertrek'? De formule is simpel doch doeltreffend. Een oerHollands stel verhuist naar het buitenland om een bed & breakfast, veganistisch restaurant of bar te beginnen. Wat het zo mooi maakt is dat de deelnemers altijd denken goed voorbereid te zijn. Maar je raadt het al: ze zijn allesbehalve voorbereid. Ze spreken de taal niet, kennen de cultuur niet en hebben geen notie van de plaatselijke wetgeving. Vol overgave en plezier storten ze zich in een diep gat, tot vermaak van de Nederlandse televisiekijker.

Ook jij vertrekt, naar een nieuwe baan

Maar wat als ik je vertel dat de arbeidsmarkt ook vergeven is van deze roemloze hemelbestormers? Veel mensen reageren op vacatures met sollicitaties die kant noch wal raken. De teleurstelling is vaak groot. Sollicitanten raken verzuurd en verstard doordat ze onverwacht nederlaag op nederlaag te verwerken krijgen. Zorg er dus voor dat jij je niet onvoorbereid in het avontuur stort.

Verdiep je in de arbeidsmarkt

Verdiep je dus in de materie voordat je de stap zet. Hoe ziet het landschap er op de arbeidsmarkt uit? Welke taal spreekt men? Met wie word je vriendjes en wie kun je beter op afstand houden? Hoe ziet de wetgeving eruit? Wat vindt men raar? Hoe reageren anderen op jou? Ga eens kijken, lezen, bellen en vragen. Zonder route en zonder plan is je missie net zo hopeloos als die van dat stel uit Margraten dat een kattenpension begon aan een afgelegen Noors fjord.

RAAK VERTROUWD MET DE TAAL EN GEWOONTEN OP DE ARBEIDSMARKT.

Maak een sollicitatieplan

Je hebt je verhaal prachtig afgestemd op wat je wilt. Je cv is op orde, uitgebalanceerd en vol zoekwoorden. Je bent helemaal klaar om een baan te vinden én gevonden te worden. En daar sta je dan. Wat is je volgende stap? Hoe ga jij opvallen tussen die honderdduizenden werkzoekenden? Daarvoor heb je een plan nodig. Een sollicitatieplan.

Profileren en positioneren op alle middelen die er zijn

Om die baan te vinden en gevonden te worden zul je optimaal gebruik moeten maken van alle hulpmiddelen die er tegenwoordig zijn. Zowel offline als online. Maak voor jezelf een plan waarin je uitstippelt welke van deze middelen je wanneer en hoe vaak inzet. Ik breng ze eerst voor je in kaart:

1Vacaturesites en cv-databases

Maak actief gebruik van vacaturesites. Vaak werken jobboards twee kanten op. Je kunt er vacatures zoeken en je cv achterlaten zodat werkgevers jou kunnen vinden. Maak gebruik van beide opties. Stel een 'search agent' of 'alert' in om direct een bericht te krijgen als er interessante vacatures voor jou zijn. Zorg dat je cv op de vacaturesites up-to-date is. En: update je cv regelmatig. Zo komt hij namelijk weer bovenaan in de zoekresultaten te staan.

Gebruik een pakkende titel

Zorg ook voor een goede, pakkende titel. Werkgevers zijn uren, soms dagen bezig om in de database te zoeken naar de ideale kandidaat. Een sterke titel boven je cv kan die gedroomde werkgever over de streep trekken om je cv te openen. Maak hem kort en bondig. Vertel niet alleen wat je wilt, maar ook wat je komt brengen. Formuleer je doel én je werkervaring specifiek. Zo weten werkgevers direct waar ze aan toe zijn.

Twee voorbeelden:

Schrijf je in bij vacaturesites als NationaleVacaturebank.nl en zoek ook naar specialistische websites. Toets op Google eens je vakgebied + vacatures of jobboard in.

2Linkedin

LinkedIn is eigenlijk de online versie van je cv, gecombineerd met een online za - kelijk netwerk. Het is een handig middel om jezelf online in de kijker te spelen bij potentiële werkgevers. Besteed net zoveel aandacht aan het opstellen van je LinkedIn profiel als aan het opstellen van je cv. Maak daarbij ook duidel ijk dat je werkzoekend bent. Je kunt je 'headline' op LinkedIn net zo instellen als jij zelf wilt. Gebruik daar voor dezelfde insteek als de titel van je cv op een jobboard: pakkend en duidelijk.

Word lid van LinkedIn 'groups' en laat je vakkennis schitteren

Op LinkedIn zijn veel 'groups' waar vakgenoten online met elkaar het gesprek aangaan. Maak hier gebruik van om jezelf bij vakgenoten, werkgevers en recruiters in de kijker te spelen.

Breid je LinkedIn netwerk uit

Ga eens op zoek in LinkedIn om je netwerk uit te breiden. Zoek op klasgenoten, buurtgenoten, oud collega's, oude managers en zakenrelaties van langer geleden. Iedereen kan je van dienst zijn in die zoektocht naar je nieuwe baan. Heb niet teveel schroom: je kunt in de uitnodiging ook een kort bericht schrijven. Als je denkt dat diegene je misschien vergeten is, dan kun je zijn of haar geheugen nog even opfrissen. Ga het gesprek aan, zoek die interactie. LinkedIn is voor werkzoekenden een prachtig hulpmiddel, maar je moet het wel zelf doen.

3Recruiters

Je hoeft gelukkig niet alles zelf te doen: ga eens op zoek naar de recruiters die gespecialiseerd zijn in jouw vak. Tegenwoordig zijn er steeds meer recruitmentbu - reaus actief in een sterk afgebakend gebied. Zij houden de arbeidsmarkt in de gaten, kennen hun klanten en vinden vacatures die voor jou nog verborgen zijn.

Zo vind je recruiters die gespecialiseerd zijn in jouw vak

Bureaus gevonden? Bel ze op, stel je voor en leg je wensen voor. Zij kunnen jouw extra paar ogen in de arbeidsmarkt zijn.

4Je eigen netwerk

Eng natuurlijk, om bekenden om hulp te vragen en je kwetsbaar op te stellen. Maar het loont wel, want via je eigen netwerk heb je misschien wel de grootste kans om aan een nieuwe baan te komen. Ga er maar eens goed voor zitten en scroll door je LinkedIn contacten, je adresboek en je Facebook vrienden. Kijk of er contacten zijn die bij bedrijven werken waar jij graag aan de slag wilt. Of die in functies werken waarin jij ook graag wilt werken.

IK DAAG JE UIT: BENADER MINIMAAL 10 MENSEN PER MAAND EN NODIG ZE UIT VOOR EEN KOP KOFFIE.

Bouw gestructureerd aan een actief netwerk

Maak eens een lijst van 10, misschien 20 mensen en stuur ze een berichtje. Wees betrokken, open en eerlijk. Zeg dat je op zoek bent naar een nieuwe baan en dat zij werken bij een bedrijf of in een werkveld waarin jij graag zou willen werken. Misschien hebben ze tips, of staan ze open voor een koffie-afspraak. Het zal je verbazen hoe positief men - sen reageren als jij de eerste stap zet. Hoe meer mensen weten wat je zoekt, hoe groter je slagingskans.

Als je dit voor jezelf helder maakt, krijg je een beeld van hoe je jezelf kunt presenteren. Kijk eens naar je cv met je sollicitatiedoel in je achterhoofd. Is je cv toegespitst op je doel? Maak je doel zo concreet mogelijk. Daarna is het een kwestie van stoppen met denken en beginnen met doen.

5Jijzelf

In deze hele zoektocht, in al die stappen en moge - lijkheden is er maar één echte vaste waarde, en dat ben jij zelf. In ieder contact heb jij de kracht om je kans op succes te maken of te breken. Let daarom op de instel - ling waarmee en vooral ook de toon waarop je dingen doet. Zeker als het even tegenzit. Blijf in beweging, blijf je cv verversen.

Blijf om feedback vragen

Met een beetje pech duurt solliciteren langer dan je zelf zou willen. Als het tegenzit moet je heel veel sollicitaties versturen en tientallen gesprekken aangaan. Maar pro - beer te blijven leren en je kwetsbaar op te stellen. Vraag om feedback. Wat ging er goed en wat kan er beter?

Blijf leren

Want er is één ding dat je vooral niet moet doen: koppig door blijven gaan op een manier die niet blijkt aan te slaan. Albert Einstein omschreef gekte niet voor niets als 'hetzelfde blijven doen en andere uitkomsten verwachten.'

En: doen en minder denken

Onthoud dat er in de huidige arbeidsmarkt altijd méér kapers op de kust zijn. Wacht daarom niet te lang met handelen. Voor je het weet is er al iemand anders met de buit vandoor gegaan.

Zo word je goed in sollicitatiegesprekken