5 tips voor een goed cv

Laat je sterke punten schitteren met een maatwerk cv

Mijn belangrijkste tip voor het opstellen van een goed cv is: blijf bij je doel. Ik zie sollicitanten nogal eens de nadruk leggen op de verkeerde dingen. Bijvoorbeeld: een cum laude studieverlater die net zoveel aandacht besteedt aan zijn baantje als pizzakoerier als aan zijn studie. Of een ervaren senior manager die meer schrijft over haar soft skills dan over haar jarenlange werkervaring. Leg de naduk op dat wat je dichter bij je doel brengt.

Mijn 5 tips voor het opstellen van een goed cv:

1Focus: schrijf je cv met je doel voor ogen

Gebruik je werkervaring, studies, cursussen of andere argumenten die jou geschikt maken voor het doel dat je voor jezelf hebt gesteld. Als werkzoekende kun je in verschillende situaties zitten. Je zoekt bijvoorbeeld een functie die lijkt op je huidige rol. Of je wilt juist een stapje hoger. Misschien zoek je wel iets heel anders dan je huidige baan. Of je komt net van school en staat nog helemaal aan het begin van je carrière.

HET OPSTELLEN VAN EEN CV IS MAATWERK.

Vergeet de standaardopzet (een beetje)

Iedere loopbaan is dus anders. En toch zie ik dat veel cv's nog zijn gebaseerd op een standaardmodel. Een student heeft bijvoorbeeld vaak nog steeds een zelfde cv-opbouw als een senior interimmanager. Het nadeel hiervan is dat ieders individuele kracht niet naar voren komt.

Het cv heeft ongeveer 6 vaste elementen:
Stem de volgorde af op je doel

Ben je student, cum laude afgezwaaid en op zoek naar een traineeship bij een multinational? Dan start je met je opleidingen, want daar ligt je kracht. Maar heb je juist een prachtig eigen bedrijf gehad tijdens je studietijd en wil je bij een ondernemende partij aan de slag? Dan start je met je eigen bedrijf.

Een interimmanager kan haar studietijd ook beter achteraan zetten, aangezien werknemers vast meer geïnteresseerd zullen zijn in haar laatste interimprojecten. Een omgeschoolde IT'er kan juist beter beginnen met een motivatie: waarom wil hij nu het onderwijs in?

STEM JE CV AF OP JE DOEL.

2Formuleer concreet, beargumenteerd en specifiek

Als je weet wát je wilt vertellen, dan kom je bij de vraag hoe je dat gaat doen. Onderbouw wat je zegt. Vertel zo concreet mogelijk wat je hebt gedaan in de voorgaande jaren. Wees specifiek en benoem situaties waaruit blijkt dat je het kunt.

Benoem je werkervaring niet in algemeenheden en doe nooit de aanname dat 'men wel begrijpt wat ik doe' . Formuleer concreet en omschrijf je werkzaamheden in de volgende stappen: het project, de omvang en het budget. Benoem de teamgrootte, de rolverdeling en jouw rol.

3Maak handig gebruik van zoekwoorden

Net zoals jij zoekmachines gebruikt om een baan te vinden, gebruiken recruiters en werkgevers zoekmachines om goede kandidaten te vinden. Dit doen ze bijvoorbeeld op sites als nationalevacaturebank.nl. Grote bedrijven gebruiken ook software om een eerste selectie te maken uit de grote hoeveelheden cv's die ze toegestuurd krijgen. Hier kun je bij het schrijven van je cv handig gebruik van maken. Maar hoe doe je dit nu precies, gevonden worden?

Je hebt al voor jezelf vastgesteld wat je doel is. Waarschijnlijk heb je ook al vacatures gevonden waarop je wilt solliciteren. Kijk nu eens goed naar de woordkeuze in deze vacatures. Selecteer de belangrijke termen. Gebruik die woorden in je cv. Maar vergeet ook niet je opleiding, cursussen en softwarekennis specifiek te ver melden in je cv. Dit zijn allemaal termen die werkgevers en recruiters gebruiken om de ideale kandidaat te vinden. Doe daar je voordeel mee: zorg dat ze jou vinden.

4Leg de nadruk op 'hard skills'

Het is natuurlijk heel fijn om te weten wie je bent, hoe je in het leven staat en wat je buiten je werk om doet. Maar dit mag nooit de basis zijn van je cv. Leg in je cv de nadruk op wat je kunt en wie je bent. Werkgevers kijken naar je cv met een vacature of hun bedrijf in het achterhoofd. Die hebben behoefte aan kennis en/of ervaring.

Een klein bruggetje voor de opbouw van je cv:

5Zoek naar het verhaal in je cv

Als je klaar bent met het opstellen van je cv neem je een stapje terug. Kijk eens naar het verhaal dat je cv vertelt. Klopt het met wie je bent en wat je hebt gedaan? Denk je bij iedere carrièrestap eens in: 'Waarom heb ik toen voor deze opleiding gekozen? Waarom koos ik na mijn studie voor die bepaalde baan? En waarom ging ik daar weer weg en koos ik daarna voor een nieuwe uitdaging?'

ZORG ERVOOR DAT JE KUNT BEARGUMENTEREN WAAROM JE BEPAALDE STAPPEN HEBT GEMAAKT.

Maak een sollicitatieplan